boekhandel over het water logo

De inspirerende boekhandel in Amsterdam-Noord

09 juni 2016

Spannende boeken

Fred Vargas IJsmoord

Vorige week begonnen de Spannende weken, waarin aandacht wordt besteed aan het spannende boek. De afgelopen jaren was de maand van het spannende boek-zoals het toen nog heette- niet echt een trekker voor Over het water. Daarom hebben we dit jaar het geschenk niet ingekocht. Maar we hebben wel een eigen selectie gemaakt in het overweldigende aanbod en mooie titels gekozen. Een greep:

Fred Vargas (een vrouw) schijft sfeervolle policiers rond commissaris Adamsberg. Een Engelse krant schreef dat haar romans ‘vreemd’ zijn, met name Adamsberg. En ja, Adamsberg is een vreemde, iemand die zijn eigen gang gaat, die zijn eigen methodes heeft en een eigen entourage. Net als Maigret, eigenlijk. Zoals Maigret voor zich uit kan staren en brommen, zo doet Adamsberg dat ook, al bromt hij niet, maar tekent. Hij slentert ook door Parijs, al is het Parijs van Adamsberg moderner en bizarder dan dat van Maigret.
In IJsmoord overlijdt een oude vrouw nadat ze een brief ging posten. De ontvanger van de brief overlijdt ook. Adamsberg raakt zijdelings betrokken, maar vriest er langzaam aan vast. Letterlijk, haast. Hij gaat in het voetspoor van de doden naar IJsland en verdiept zich in Robespierre. Een intelligent boek, waarin je fijn kan verdwijnen.
arab jazz
De smaak te pakken gekregen van Franse policiers? Simenon wordt opnieuw uitgegeven. We hebben een heel aantal titels op voorraad.
Ook interessant: Arab Jazz van Karim Miské. Deze policier heeft twee agenten in de hoofdrol, die een bizarre moordzaak moeten oplossen in de banlieu van Parijs. Miské kent de omgeving duidelijk van binnen en van buiten en geeft een indringend beeld van de multiculturele snelkookpan.

Ook genoten van de nieuwste Leon: Ik aanbid je. Commissario Brunetti is weer in topvorm en buigt zich over bedreigingen aan het adres van operazangeres Flavia Petrelli, nog bekend uit de eerste Brunetti. Leon’s schrijven is soms wat te makkelijk, maar dit is weer eentje die erboven uitsteekt.

Veenbrand Karin FossumSinds kort wordt Karin Fossum gelukkig weer uitgegeven in het Nederlands. Fossum is een Noorse schrijfster. Ze schrijft boeken met een sterke psychologische lading. Net als in de oudere titels van Nicci French heeft Fossum in haar boeken oog voor de slachtoffers van de misdaad, de nabestaanden, de achterblijvers. Ook de daders zijn vaak slachtoffers, kleine mensen met zware verledens. In Veenbrand zijn de slachtoffers een vrouw en haar kind, vreemdelingen in de caravan waar ze zijn gevonden. We volgen hun levens via flash backs en via het onderzoek van Fossum’s vaste speurder Sejer.
Sejer is een klassieke Scandinavische speurder, melancholisch, soms nurks, maar zijn priveleven speelt een minder grote rol dan bijvoorbeeld het leven van Wallander in de boeken van Mankell.
Veenbrand is weer een goeie Fossum. Ze laat je meeleven met haar personages, haar landschappen griffen zich in je geheugen. De plot die ze beschrijft is enorm treurig.
Uitgeverij Marmer, die Veenbrand uitgeeft, heeft ook een aantal van haar oudere titels opnieuw uitgebracht, onder andere Indiase bruid en Wie de wolf vreest. Beide voor 10 euro te verkrijgen.
De Indiase bruid is de moeite waard. De hoofdpersoon, een man die je hart verwarmt, zit nog steeds in mijn hoofd, al las ik het boek meer dan 10 jaar geleden.
Wie de wolf vreest is bijna net zo goed.

De lezers van Umberto Eco en andere metadetectives zullen smullen Laurent Binet De zevende functie van taalvan Laurent Binets De zevende functie van taal. De vraag in het nieuwe boek van Binet is: wie vermoordde Roland Barthes? Was het Foucault, Kristeva of toch de Russen? Of was de aanrijding met het bestelbusje toch een ongeluk? Inspecteur Bayard en zijn onwillige hulpje Simon Herzog – Watson en Holmes in een nieuw jasje- onderzoeken de zaak in Frankrijk, Italië en Amerika. Een snelle vertelling vol achtervolgingen met een bak taalfilosofie. Geen boek voor een internetloze vakantie (je wil om de haverklap googlen), wel een fijne hersenkraker, want wat is nou die zevende functie van taal? De leesclub was een beetje verdeeld over De Zevende functie van taal, maar ik heb genoten!

Ook uit: een nieuwe Robert Galbraith (ja!), een nieuwe Nicci French, en een thriller van Pauline Slot.

We hebben nog een aantal spannende pakketten: veel spanning voor weinig, in nieuwsgierigmakende pakjes.